piątek, 25 stycznia 2013

Ciasto z wkładką

Niestety nie mój przepis, chociaż trochę go zmodyfikowałam :) Wyszło super, więc postanowiłam się podzielić przepisem. To ciasto jest idealne zamiast standardowych kanapek, pokochają je wielbiciele wytrawnego smaku ;)




składniki:

  •   240 g mąki pszennej
  •   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   250 ml białego Wina wytrawnego
  • 4 duże jajka
  • 200 ml oliwy lub oleju roślinnego
  •   150 g szynki gotowanej
  •   100 g sera parmezan
  •   100 g oliwek bez pestek











Piekarnik nagrzejmy do 175 stopni C. Należy także przygotować podłużną formę do ciasta. Posmarować ją masłem lub oliwą. Szynkę drobno posiekać, ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, oliwki pokroić na plasterki.
Dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem, a następnie dodajemy jaja i wino. Miksujemy krótko mikserem na małych obrotach tylko do czasu aż masa będzie jednolita, gładka, bez grudek.

Następnie zaczynamy wlewać oliwę cały czas delikatnie miksując. Gdy masa będzie gładka dodajemy szynkę, ser, oliwki  i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Możemy trochę oliwek zostawić na posypanie wierzchu.

Masę wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy oliwkami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie, będzie zrumienione, a wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem.

Przed pokrojeniem, najlepiej ostudzić ciasto :)




Na podstawie przepisu Lindy Dannenberg,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz