wtorek, 22 stycznia 2013

Cytrynówka z pestką

Najlepsza na świecie ;)

składniki :

  • 5 cytryn bez skaz
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,25 l wódki
  • 0,5 litra wody
  • szklanka cukru


Podobnie jak w przypadku nalewki pomarańczowej szykujemy słój, wyparzamy i myjemy cytryny. Kroimy na połówki i wrzucamy do słoika. W garnuszku podgrzewamy wodę w której rozpuszczamy cukier. Następnie syropem zalewamy cytryny.

Odstawiamy zalewę na 2-3 dni w ciemne miejsce, następnie dolewamy alkohol i wszystko mieszamy. 
Odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce co jakiś czas mieszając (najlepiej raz na dwa dni, wystarczy wstrząsnąć słojem).

Następnie zlewamy do butelek  filtrując przez gazę lub specjalne sitko, aby uzyskać jeszcze intesywniejszy smak powinniśmy wycisnąć połówki cytryn. Już wtedy można skosztować ale lepiej smakuje po 2-3 tygodniach, jak już się ustoi w butelce.

Wskazówka: Pestki cytryn nadają goryczkowy smak nalewce, jeżeli nie chcemy aby taki mącił nam nalewkę, należy wyjąc wszystkie pestki z cytryn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz