środa, 23 stycznia 2013

Grzane wino

Trochę banalne , ale uwielbiane chyba przez wszystkich. Idealne na długie zimowe wieczory... gdy śnieg za oknem.






składniki:

  • 0,75 wina (ja używam półsłodkiego, ale może też być wytrawne, dla mniejszych łasuchów)
  • dwa plasterki pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka gożdzików
  • rodzynki
  • opcjonalnie orzechy lub migdały
  • Łyżka miodu

 

 Rodzynki trzeba namoczyć na dwie godziny przez przygotowaniem wina. Go garnka wlewamy wino, dodajemy resztę składników (bez miodu). Całość podgrzewamy na wolnym ogniu często mieszając. Trzeba uważać aby nie doprowadzić do wrzenia. 

Pod koniec rozpuszczamy miód, potem już zostaje tylko przelanie do kubeczków i degustacja ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz