poniedziałek, 28 stycznia 2013

Gulasz z ciemnym piwem

Weekend u rodziny, nierozerwalnie wiąże się w piwkiem :)
Dlatego postanowiłam, połączyć przyjemne z pożytecznym, 
przepis dla mięsożerców i amatorów piwa ;)



  składniki:
  • ok 600 dag mięsa wołowego
  • ok 200 dag pieczarek (im mniejsze tym lepiej)
  • kostka rosołowa wołowa
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worchestershire
  • sól/pieprz wedle uznania
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia
  • 3/4 butelki ciemnego piwa





Kroimy mięso w mniej więcej 1,5 cm kostkę, przekładamy do miski, gdzie mięso mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego, odrobiną oleju, 2 łyżkami słodkiej i 1 łyżką ostrej papryki. Posypujemy solą i pieprzem, tak pozostawiamy na chwilkę. Gdy się ociepli wrzucamy na patelnię i odrobinę rumienimy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy pokrojone na ćwiartki, umyte pieczarki, smażymy je do czasu, aż przestaną puszczać sok i zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do pojemniczka.
Kroimy cebulę w piórka i czosnek w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do zeszklenia. Gdy cebula będzie już gotowa dorzucamy do niej mięso. Dolewamy piwo i wrzucamy resztę przypraw ;)
Całość dusimy do miękkości (ok. 2 godzin w zależności od mięsa). Na ok 15 min przed końcem duszenia dorzucamy pieczarki. Na koniec zagęszczamy sos poprzez dodanie mąki ( do słoiczka wlewamy kilka łyżek sosu i mieszamy z mąką, do czasu aż nie będzie żadnych grudek i dodajemy do potrawy ).

i gotowe ;) smacznego




2 komentarze:

  1. Zrobiłam! Fantastyczne! Mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O to ciekawe. Smakowicie się prezentuję, zapisuję! Na pewno skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń