wtorek, 29 stycznia 2013

No i klops ...

Przyszedł czas (niestety) zrobić coś bez wkładki.  Może to przez koniec miesiąca ;), a może przez to, że nie miałam czasu na zakupy, a głodomór w domu czeka ;). 
Wbrew pozorom szybciutko je się przyrządza, a smakują prawie jak u mamy;)


składniki ( na około 4 porcje):

  • pół kilo mięsa mielonego z indyka
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • kostka rosołowa warzywna
  • jajko
  • otręby pszenne
  • 2 łyżki oleju 
  • sól/pieprz wedle uznania
  • czubata łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki










Siekamy cebulkę na drobne kawałeczki, to samo robimy z czosnkiem. 
Do miski wrzucamy mięso, jajko, część cebuli, wszystko razem mieszamy, doprawiamy. Formujemy kulki ok 4 cm średnicy i obtaczamy je w otrębach. Następnie kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem. 
W tzw między czasie, gdy klopsiki rumienią się nam na patelni, do drugiej miski wylewamy pomidory, dodajemy czosnek, resztę cebulki, sos sojowy, przyprawy i rozpuszczoną w odrobince wody kostkę rosołową. Wszystko miksujemy blenderem, a gdy klopsiki już będą rumiane wylewamy sos na patelnię i zmniejszamy ogień. Tak dusimy ok 20 min pod przykryciem, od czasu do czasu przekręcając mięso.

i gotowe ;) smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz