niedziela, 20 stycznia 2013

Pomarańcza z rumem do herbaty

Jutro Poniedziałek...niestety. Proponuję umilić sobie ten dzień przez zabranie do pracy ze sobą małej wkładki ;) 

U mnie skutkuje, lepsze niż melisa ;) 
Polecam zarówno dla pracowników korporacji jak tych, którzy bezstresowo spędzają swoje dni.


składniki:

  • pomarańcza
  • kawałek imbiru
  • 10-15 goździków
  • szklanka brązowego cukru
  • łyżka miodu
  • ciemny rum
   



Dokładne proporcje zależą od wielu czynników i przede wszystkim od własnych upodobań. Chodzi o to aby wypełnić składnikami słoik. Można swobodnie ominąć np. imbir a cukier brązowy zastąpić większą ilością miodu.
  
Pomarańczę dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy słoik wyparzając go. Następnie zaczynamy kroić pomarańczę w plasterki, a plasterki na ćwiartki.
   
Układamy w słoju warstwami: cukier - pomarańcza, dodając pomiędzy po trochu posiekanego imbiru i goździków. Gdy wyłożymy już cały słój pomarańczą, dodajemy łyżkę miodu, a następnie całość zalewamy rumem. Proszę się nie martwić, rumu będzie potrzebne na słoik nie więcej niż dwa kieliszki, wszystko zależy od tego jak ściśle ułożymy pomarańczę i cukier. Więc w pracy nikt nie będzie nic podejrzewał ;)
    
Zamknięty słoik wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści.

Gotowe ! idealne do herbaty ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz