czwartek, 31 stycznia 2013

Ryba w piwie

Każda rybka lubi pływać ;)
Ten przepis jest małą wariacją na temat ryby po alzacku. W oryginalnym przepisie nie ma pora, a zamiast łososia jest karp ( którego nie sposób o tej porze roku dostać w sklepie ). Spokojnie można zastąpić łososia, pstrągiem lub inną ukochaną rybką ;)

składniki:

  • 4 kawałki ryby (ja użyłam łososia)
  • duża cebula
  • połowa białej części pora
  • tymianek
  • liść laurowy
  • sól/pieprz do smaku
  • 4 plasterki cytryny
  • szklanka piwa jasnego
  • łyżeczka oliwy


Piekarnik nastawić na ok 180 stopni z termoobiegiem.
Rybę trzeba opłukać i osuszyć, następnie posolić z każdej strony i włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na rybę położyć po plasterku cytrynki, aby podczas pieczenia sok wnikał w mięso. Pokroić cebulkę i pora w plasterki, wyłożyć do naczynia, całość posypać tymiankiem oraz doprawiać solą i pieprzem.
Podlewamy wszystko piwem tak aby nie utopić ryby ;) Dodajemy liść laurowy. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika. Po 40 minutach gotowe :)
Najlepiej smakuje z grzankami ;)

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz