wtorek, 19 lutego 2013

Muffinki z papryką i fetą

Idealna przekąska, na szybki lunch lub jako dodatek do zup. Sprawdza się nawet jako podkład kanapkowy, gdy pieczywa w domu brak ;)


                                      Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 15 dag sera feta
  • jedna papryka czerwona
  • garść oliwek (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 12 dag stopionego mała

Umytą i osuszoną paprykę smarujemy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st. Gdy skórka mocno ściemnieje owijamy ją dokładnie w folię aluminiową i wkładamy z powrotem do piekarnika. 

Po ok 5 min paprykę wyjmujemy , przekrawamy na pół, oczyszczamy gniazdo z nasionami i zdejmujemy skórkę. Drobno siekamy paprykę.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, paprykę i pokruszoną fetą, jajka, mleko. Wszystko delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy letnie masło, znowu mieszamy. masa powinna wyjść grudkowata.

Foremki na 12 muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 210 st.
Pieczemy ok 20-25 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia ;)

Smacznego








1 komentarz: