poniedziałek, 4 lutego 2013

Pączki piwne

Z okazji tłustego czwartku ;) pączki z małą wkładką.

 
Rozczyn:
  • 10 dag drożdży 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka cukru
  
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 5 zółtek
  • 10 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1/3 szklanki oleju
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypania stolnicy

 Nadzienie:
  • powidła śliwkowe


 Polewa:
  • 1/4 szklanki płynnego, jasnego miodu
  • 4 łyżki jasnego piwa
  • 2-3 goździki
  • listek laurowy
  • mielona gałka muszkatołowa
  • cynamon



Przygotowujemy rozczyn, czyli rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, żółtka, przyprawy. Wlewamy rozczyn, dolewamy piwo (koniecznie o temp. pokojowej), jednocześnie zagniatając ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoni, kładziemy na środek 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zalepiamy, formując okrągłe pączki. 
Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na stolnicę podsypaną mąką. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor, osączamy z tłuszczu. 

Następnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy miód i piwo, dodajemy goździki i listek laurowy, rozgrzewamy. Polewamy każdego pączka łyżką syropu, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową.

Jak na mój gust wyszły trochę za mało słodkie, dlatego posypałam je jeszcze cukrem pudrem ;)

i niech pójdzie w biust ;)






1 komentarz: