środa, 6 lutego 2013

Sałatka z pieczarkami

Oj... dzisiaj bezalkoholowo. Wiem co myślicie - nie, nie mam kaca po muffinkach ;)
Ta sałatka idealnie sprawdzała się w gościach jak i na wszelakich imprezach ;)

Miał być dzisiaj trochę inny wpis, niestety mały chochlik pokrzyżował mi plany. Wybaczycie :)?

                                                                                                                                            Składniki:
  • 0,5 k pieczarek (najlepiej małych)
  • puszka groszku konserwowego
  • ok 100 g zółtego sera ( ja używam radamera)
  • szczypiorek z dymki
  • sół/pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) 
  • łyżeczka oliwy do smażenia

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oliwy, wrzucamy pieczarki. Musimy odparować całą wodę z patelni, a następnie zrumienić grzyby.

W tzw między czasie kroimy ser w małą kostkę i szczypiorek, wrzucamy do miski. 

Gdy pieczarki będą gotowe, zostawiamy je do ostygnięcia na patelni. Dopiero gdy będą letnie dodajemy do groszku, gdyż inaczej, elementy zielone stracą kolor ;). Dodajemy przyprawy, wszytko mieszamy i voila!

smacznego ;)  





2 komentarze:

  1. Apetycznie to wygląda i wydaje się być sycące. Trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet kiedyś miałam okazję skosztować ;) e.

    OdpowiedzUsuń