piątek, 8 lutego 2013

Spaghetti alla Carbonara

Kolejna odsłona makaronowa, tylko tym razem z makaronu bliższego naszemu położeniu geograficznemu. 
Przepisów na to spaghetti na internecie jest bardzo dużo, u mnie oczywiście musi być z wkładką ;)
Danie jest bardzo sycące, w miarę szybko także można je przygotować. Stanowi miła odmianę do bardzo popularnego u nas pomidorowego bolognese.


Składniki (ok 4 porcje) :

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • ok 300 g boczku wędzonego
  • 3 żółtka
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ok 5 łyżek tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • łyżeczka oliwy
  • bazylia (do dekoracji)

Boczek kroimy w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy dosłownie łyżeczkę oliwy, a następnie wrzucamy boczek. Smażymy do zrumienienia. 

Gotujemy makaron zgodnie z wytycznymi na opakowaniu - wersja al dente ;) możemy gotować np o minutę krócej.

W między czasie drobno kroimy cebulę i czosnek, dodajemy na patelnię do boczku. Dusimy do momentu, aż cebulka zrobi się miękka i szklista. Następnie dolewamy wino. Smażymy jeszcze chwilkę.

Do miseczki wlewamy śmietanę i żółtka. Dokładnie wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień i bardzo powoli dolewamy śmietankę na patelnie, cały czas mieszając i kontrolując czy śmietana się nie waży. Jeżeli tak jest możemy odlać do szklanki/słoika odrobinę wywaru z patelni i zmieszać z łyżką śmietany- dodać to na patelnie i dopiero potem dolewać resztę sosu.

Gdy już sos będzie cały na patelni, dodajemy odsączony makaron. Mieszamy wszystko dokładnie (co nie będzie łatwe). Podgrzewamy jeszcze chwilkę na patelni. Gotowe.

Smacznego!

 

Pomysł na dodanie wina do tego dania podpatrzyłam na blogu kuchenne fantazje - bardzo dziękuję :)

1 komentarz: