poniedziałek, 25 marca 2013

Nalewka z orzechów laskowych

Na blogu już dawno nie było alkoholowo... dla tych którzy tęsknią za czymś mocniejszym, polecam orzechówkę. Idealną do picia z kieliszka jak i polewania ciast i deserów ;)


Składniki:
  • 30 orzechów laskowych
  • 1 laska wanilii
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki cukru (można użyć trzcinowego)


Rozbijamy skorupy orzechów, obieramy ze skórki (tylko dokładnie ;)). Do nalewki wybieramy białe, jędrne ziarna, które następnie siekamy nożem. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż. 


W garnku gotujemy wodę, i cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzamy. W słoju umieszczamy wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamykamy, odstawić na 6 tygodni, kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie filtrujemy, przelewamy do butelek, odstawiamy szczelnie zamknięty słój na okres 3 miesiący aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Na zdrowie ;)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz