wtorek, 5 marca 2013

Parówki zawijane w cieście francuskim

Szybka, bezproblemowa przekąska dla każdego. Generalnie ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym tematem kulinarnych eksperymentów. Cokolwiek nie zawiniesz ;)  czy słodkie czy kwaśne, mięsne lub z nabiałem i tak smakuje świetnie. Niestety należy pamiętać, że to ciasto jest bardzo kaloryczne ;)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 parówki z szynki
  • 8 plasterków sera żółtego
  
Przyprawy:

  • Papryka słodka
  • Bazylia
  • Oregano

Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i kroimy na 8 kawałków. Parówki przekrawamy na pół. Na środek każdego kawałka ciasta, po skosie układamy plasterek sera i  kawałek parówki. Całość zawijamy dokładnie sklejając ciasto. Posypujemy po wierzchu przyprawami.

Tak przygotowane zawijasy wkładamy do piekarnika na 15-20 min przy temperaturze 220 st (lub tak jak jest na opakowaniu :))

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Świetne zdjęcia, smakowicie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie jest naprawdę twórcze...wystarczy tylko chcieć. Piękne foty...

    OdpowiedzUsuń