niedziela, 24 marca 2013

Sałatka wiosenna z daktylem

W oczekiwaniu na wiosnę postanowiłam trochę poeksperymentować. Zmieszałam nowalijki z słodkim daktylem i wyszło świetnie ;)


  • Składniki:
  • 5 listków sałaty lodowej
  • 3-4 rzodkiewki
  • garść świeżej rzeżuchy
  • mały ogórek zielony
  • 5-6 owoców daktyla
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • sól/cukier/pieprz do smaku
Do miseczki/szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy zmiażdżony czosnek, odrobinę soli, cukru i pieprzu - dokładnie mieszamy. Sos najlepiej odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Do powstałego sosu dodajemy połowę koperku, jeszcze raz mieszamy. 
Dokładnie myjemy warzywa. Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewkę, daktyla i ogórka bez skórki kroimy w kostkę. Dodajemy rzeżuchę i całość zalewamy sosem koperkowym. 
Wymieszajmy składniki i już możemy rozkoszować się wiosną ;)

Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz