piątek, 8 marca 2013

Zupa pomidorowa z bazyliowymi ślimaczkami

Przeciętny przepis, w nieprzeciętnej odsłonie. Prosty pomysł jak urozmaicić domową pomidorową ;)

  • Składniki zupa:
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • włoszczyzna
  • puszka pomidorów bez skóry
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • sól/pieprz/lubczyk do smaku
  • ok 4 litrów wody

  • Składniki ślimaczki (na 4 porcje)
  • 4 naleśniki
  • gęsty jogurt lub śmietana do zupy
  • pęczek listków świeżej bazylii
  • 10 dag żółtego sera
  • sól/pieprz do smaku







Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Po zagotowani zmniejszamy ogień i dodajemy obraną i opłukaną włoszczyznę oraz przyprawy. 

Całość gotujemy ok 30 min albo do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Do takiego wywaru dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki oraz mały koncentrat pomidorowy.
Gotujemy jeszcze ok 5 min. Doprawiamy do smaku ;)

W tzw międzyczasie, należy do miseczki wlać jogurt i starty żółty ser. Siekamy drobno bazylię, całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulonik, kroimy na odcinki ok 3 cm. Każdy kawałek nabijamy na patyczek szaszłykowy.

Podajemy oparte o brzegi miseczki, delikatnie zanurzone w zupie ;)

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Smaczna zupka :) lubie pomidorowa w roznych wersjach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię zupki z taką wkładką...pomidorowa, pieczarkowa czasem i grochowa. A jak jeszcze naleśniki z otrębów IG się cieszy:)

    OdpowiedzUsuń