czwartek, 18 kwietnia 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

W tym wypadku z boczkiem także, ale spokojnie może funkcjonować jako danie bezmięsne i trochę lżejsze ;) Na upartego danie można zrobić w kilkanaście minut. Osobiście polecam na raczej większego głoda ;)

Składniki (2-3 porcje):
- 1/2 paczki ugotowanego makaronu łazanki
- kilka mrożonych grzybów leśnych (ok 200 g)
- 1 cebula
- 250 g kapusty kiszonej
sól/pieprz/majeranek do smaku
- 1/2 kostki rosołowej (grzybowej) (opcjonalnie)
- 150 g boczku wędzonego (opcjonalnie)
oliwa/olej do smażenia

 

Kapustę dokładnie płuczemy ( gdy jest za kwaśna spokojnie możemy wypłukać ją dwa razy)i odsączamy z nadmiaru wody. 
Na patelnię z rozgrzanym olejem dodajemy drobno posiekaną cebulkę, i dusimy aż do zeszklenia. Wówczas dodajemy posiekane (wcześniej rozmrożone grzyby) oraz kapustę. Dusimy pod przykryciem około 10-15 min, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kostką rosołową. Gdy smak już się przegryzie, na patelnię dorzucamy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 3-5 min  i gotowe ;)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz