wtorek, 2 kwietnia 2013

Cukinia faszerowana z jogurtem

Wiosno wróć... 

Niestety musimy się uzbroić w cierpliwość :( na "prawdziwe" nowalijki jeszcze chwilkę poczekamy. Jednak, postanowiłam trochę wyrwać się z tego mrożonkowego marazmu i zrobić danie bardziej kolorowe i pełne słońca. 


  • Składniki:
  • 4 duże i w miarę proste cukinie ;)
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 paczki ugotowanego białego ryżu
  • 3/4 dużego opakowania jogurtu typu greckiego
  • papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • ser żółty "do posypania"
  • oliwa do smażenia
  • garstka liści świeżej bazylii
  • sól/pieprz do smaku 

Mięso z posiekanym czosnkiem wrzucamy na lekko ciepłą patelnię ( z oliwą). Pamiętajmy, że im większy ogień tym szybciej mięso się usmaży... co za tym idzie, powstaną większe grudki. A nam zależy na jak najbardziej sypkim mięsie ;)

W między czasie dokładnie myjemy cukinię, kroimy wzdłuż na połówki. Małą łyżeczką usuwamy gąbczasty środek. 


Gdy już mięso będzie gotowe dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli oraz jogurt. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 5 min na wolnym ogniu.
Po tym czasie napełniamy łódeczki cukinii farszem. Posypujemy posiekanym serem żółtym.


Wkładamy do piekarnika na ok 20 min przy temperaturze 200 st. Lub tak jak w moim przypadku (akurat nie miałam piekarnika) na patelnię. Wymaga to więcej czasu i stania "nad garnkiem" ale czego się nie robi dla dobrego jedzenia ;) Patelnię podlałam łyżeczką oliwy i dwoma szklankami wody. Po dwie/trzy sztuki cukinii dusiłam pod przykryciem przez około 20 min (do momentu aż cukinia była miękka). Co chwilę sprawdzając czy nic nie przywarło do dna patelni.


Po wyjęciu posypałam po wierzchu drobno posiekaną świeżą bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.



Smacznego!




 

1 komentarz: