wtorek, 2 kwietnia 2013

Jajka faszerowane z pieczarkami

Niestety przepis na świąteczne jajeczka zamieszczam dopiero dzisiaj, ale może komuś przyda się nie tylko od święta. 
A jak nie, to będzie jak znalazł na przyszły rok ;)


  • Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 0,4 kg pieczarek
  • szczypiorek z dymki 
  • 3 łyżki majonezu
  • sól/pieprz do smaku
  • ew. drobno posiekane chili
  • łyżeczka oliwy do smażenia

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy, kroimy na połówki.
Oddzielamy żółtka do większej miski.


Pieczarki dokładni myjemy i kroimy na drobniutkie kawałeczki. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i smażymy na rumiano.


Ostudzone pieczarki, dorzucamy do żółtek, dodajemy szczypiorek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.


Małą łyżeczką napełniamy, białka masą pieczarkową. Posypujemy resztką szczypiorku dla ozdoby lub dla odważniejszych odrobiną posiekanego chilli.


Smacznego jajka ;)!
 


 
 




2 komentarze:

  1. Robię jajka faszerowane w bardzo podobny sposób i wszyscy je bardzo lubią.

    OdpowiedzUsuń