wtorek, 9 kwietnia 2013

Makaron somen smażony z krewetkami na słodko

Lekkie danie, nie zalegające w żołądku na dłużej niż to konieczne. Dodatkowo trochę dla leniwych ;) dużo tutaj gotowania nie ma (pomimo dużej ilości składników).




Składniki, 2 porcje:

2 pałeczki makaronu Somen
20 małych oczyszczonych krewetek
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku

kawałek lub cała papryczka chili (do smaku)
1/2 czerwonej papryki
łyżeczka oliwy do smażenia
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki słodkiego sosu chilli

garść kiełków rzodkiewki
kilka fistaszków
1 łyżeczka octu (ja użyłam ryżowego)
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)




Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej wrzucić na wrzątek, zdjąć z ognia i odstawić na 2 minuty pod przykryciem, odcedzić na sitku i przelać wodą).
Mrożone krewetki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-5 min.
Drobno siekamy czosnek, imbir i papryczkę. Paprykę natomiast kroimy na krótkie i wąskie paski.

Połowę papryczki chili i sos sojowy i ocet mieszamy ze sobą i odstawiamy na chwilę.
Na patelni podgrzewamy oliwę, wykładamy imbir i czosnek i mieszając lekko rumienimy na umiarkowanym ogniu (około 2 minuty). 

Wrzucamy krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy papryczkę chili, paprykę oraz sezam, i mieszamy.
Po około minucie dodajemy makaron i  całość smażymy przez pół minuty. Dodajemy sos i sezam, mieszamy na ogniu, po czym zdejmujemy patelnię. Dorzucamy resztą składników szczypiorek, natkę i orzeszki :)


Dokładnie mieszamy jeszcze raz i możemy już konsumować :)

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz