czwartek, 4 kwietnia 2013

Roladki wieprzowe z ogórkiem i cebulką

Kaloryczne :( niestety ....
Ale męska cześć rodziny uwielbia. Od czasu do czasu, można sobie pozwolić ;)

Składniki (na 4 sztuki):
 
4 sznycle
1 ogórki kiszone
1 mała cebulka
plasterek boczku wędzonego
łyżka papryki czerwonej słodkiej
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
musztarda
łyżeczka sosu worchestershire
mąka do zagęszczenia sosu
sól pieprz do smaku
20 dag pieczarek
oliwa/olej do smażenia
wykałaczki


do podania z kluskami śląskimi


Mięso dokładnie myjemy i rozklepujemy tłuczkiem. gdy będzie już cieniutkie i łatwe do zwinięcia smarujemy wierzchnią część każdej sztuki musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. 

Ogórek, cebulkę i boczek kroimy na 4 części. Po jednym kawałku układamy z brzegu sznycla i rolujemy ;) Spinamy wykałaczkami aby roladka się nie rozsypywała.

Na patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki z posiekanym czosnkiem oraz oliwą. Gdy pieczarki się trochę zarumienią, dodajemy roladki i zmniejszamy ogień. Posypujemy papryką, dolewamy bulionu, sosu worchester i przykrywamy patelnię. Tak dusimy mięso ok 40 min przekręcając na boki co jakiś czas. 

Na koniec zgęszczamy sos mąką i dusimy jeszcze 10 min. 

Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz