czwartek, 18 kwietnia 2013

Szybka tarta ze szpinakiem, serem fetą i szynką parmeńską

Nie będę się rozpisywała ;) jest po prostu świetna i na ciepło i na zimno ;) Zapraszam!

 Składniki:
- Ciasto francuskie
- 130 g sera feta
- Opakowanie świeżego szpinaku
- 6-7 plasterków szynki parmeńskiej
- Garstka oliwek
- Łyżka śmietany 18%
- Ząbek czosnku
- Masło do smarowania formy
- Łyżka oliwy do smażenia 


Tartownicę  smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Dno nakuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 st) na ok 5-7 min.

W międzyczasie na patelnię wrzucamy opłukane liście szpinaku oraz posiekany ząbek czosnku i smażymy je aż do odparowania nadmiaru wody. Pod koniec dodajemy łyżkę śmietany, wszystko mieszamy dokładnie.

Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, rozrzucamy po całej powierzchni pokrojoną w kostkę fetę i szpinak z patelni, na wierzch dodajemy pokrojoną szynkę oraz oliwki. 

Tak przygotowane ciasto wraca do piekarnika na kolejne 15-20 min przy 200 st.

Smacznego ;)





 



1 komentarz:

  1. Ale piękna ta tarta :) Na pewno jest pyszna!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń