poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Miła odmiana, dla standardowego spaghetti. 
Jestem miłośnikiem szpinaku, smakuje świetnie jako świeże listki w dodatku do sałatek, a także podsmażany do tart, czy sosów. Po prostu boskie jedzenie ;)



Składniki :
250 g ugotowanego makaronu tagliatelle
2 piersi z kurczaka
opakowanie świeżego szpinaku
250 g śmietany 18%
2 ząbki czosnku
10 g sera feta
sól/pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem.
Kroimy na cienkie podłużne paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Gdy mięso zarumieni się z każdej strony, przekładamy do miseczki a na tej samej patelni (zmniejszamy ogień) obsmażamy opłukane listki szpinaku, posiekane ząbki czosnku. Jak już woda z patelni wyparuje, dodajemy śmietanę i fetę. Sos doprawiamy do smaku.

Sos wykładamy bezpośrednio na ciepły gotowany makaron na talerzu. Całość dania można udekorować listkami szpinaku.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Pycha!!!! Polecam, właśnie zrobiłam to dla mężusia:)))

    OdpowiedzUsuń