poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Tatar śledziowy na ciemnym chlebie

Pracowity weekend właśnie minął. Było sporo gości i jeszcze więcej zmywania ;)
Zrobiłam całą paletę przekąsek, a i tak najlepszym zejściem cieszyły się chipsy paprykowe...Nie żeby nie smakowy przekąski, ale przyzwyczajenie niektórych ciężko zmienić.
Ciężkie życie kulinarnych eksperymentów...
Dopiero pod koniec imprezy gromada się rozkręciła i zniknęło prawie wszystko ze stołu.


Składniki:
3 filety śledziowe
ćwiartka białej cebuli
ćwiartka  czerwonej papryki
szczypiorek z dymki
łyżka przecieru pomidorowego 
pieprze do smaku
sok z limonki
ogórek konserwowy (opcjonalnie)

Do podania:
5-6 kromek ciemnego chleba
cytrynka do dekoracji

Na początku musimy opłukać śledzie. Drobno posiekać filety, cebulkę, paprykę i szczypiorek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku sokiem z limonki i pieprzem.
Można do pokrojenia użyć także blendera. wtedy wyjdzie drobniejszy. Tatar najlepiej smakuje po kilku godzinach od przyrządzenia, kiedy już wszystkie składniki się przegryzą ze sobą.

Kromki chleba kroimy na pół, a każdą połówkę po przekątnej. Na takie trójkąciki nakładamy po łyżeczce tatara. Dekorujemy kawałkiem cytrynki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz