wtorek, 28 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem

Sezon w pełni, więc zaczynamy ;) 

Szczerze powiem, że rabarbaru w kuchni rodzinnej było bardzo niewiele. Żałuję trochę gdyż jest to super dodatek do słodkości (w sumie nie tylko). W każdym razie... do sedna. Gdy zaczęłam prowadzić tego bloga niewiele wiedziałam o kuchni i każda potrawa (wtedy alkoholowa) była nie lada wyzwaniem. Teraz powoli oswajam się z kuchnią i coraz lepiej sobie w niej radzę. Dlatego postanowiłam wykorzystać w kuchni ten tajemniczy składnik zwany rabarbarem. 

Wstałam rano (była to sobota), wzięłam torbę pod pachę i poszłam na bazar, wiedząc jedynie to że chcę kupić rabarbar. Krążyłam między warzywnymi stoiskami, w końcu ujrzałam to czego szukałam. W głowie próbowałam imaginować ile tego składnika potrzebuje... wówczas pojawiła się Pani sprzedawczyni i ruszyła mi na ratunek (widząc moją zmieszaną minę :P). Zapytała czego potrzebuje, odparłam że rabarbaru, ale nie mam pojęcia ile... no tak na ciasto...yyyy... blacha taka mniej więcej 20 x 30 cm. Bardziej doświadczona gospodyni z warzywniaka wybrała kilka łodyg (zmierzyła je wzrokiem) i dodała  :"Tyle Ci wystarczy. Tylko kiedy będziesz to ciasto piekła ? bo chyba nie dzisiaj? przecież to trzeba wody pozbawić... bo inaczej Ci zakalec wyjdzie". Zrobiłam duże oczy ... gdyż pierwszy raz słyszałam coś takiego. Kontynuowała: " obierz łodygi, pokrój na takie 1 cm kawałki i zasyp obficie cukrem... tylko tak od serca. Zostaw na noc. A rano będziesz miała bazę do kompotu i słodki farsz na ciasto." Puściła oko do mnie. Nic się nie marnuje ;)

Zrobiłam dokładnie tak jak moja zbawicielka poradziła. Wyszło super;) Dziękuję!

Składniki: 

Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
2 żółtka

Farsz:  
500 dag rabarbaru (pokrojonego w drobną kostkę i zasypanego cukrem)
3 łyżki płynnego miodu
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g rodzynek/śliwek suszonych

Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)

cukier puder

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 

Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto kruche i gołymi łapkami (lub widelcem ;)) ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy na formę - brzegi też! Nakłuwamy dno widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na jakieś 10 - 15 min (możemy też użyć zamrażalnika - dla przyśpieszenia efektu). 

Nastawiamy piekarnik na 160 st bez termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy spód ciasta do środka i pieczemy ok. 25 min.

W między czasie przygotowujemy farsz, przez wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Łatwizna ;) 

Kruszonkę przygotowujemy w podobny sposób jak ciasto podstawowe. Przerywając wyrabianie w momencie powstania grudek. 

Gdy spód będzie już gotowy wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Podkręcamy temperaturę do 170 st i pieczemy całość ok 45 min.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Po wystygnięciu mogę życzyć tylko smacznego ;)!



 































zmodyfikowany przepis ze strony www.kwestiasmaku.com

1 komentarz: