wtorek, 28 maja 2013

Placki z rabarbarem

Po mojej przygodzie z ciastem rabarbarowym. Patent z zasypaniem cukrem kawałeczków rabarbaru w celu "owdonienia" łodyg postanowiłam użyć i tym razem. Nie zawiodłam się :)

Placuszki wyszły rewelacyjnie. Puszyste i delikatnie słodkie ciasto idealnie współgra z kwaskowym 

rabarbarem.


Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka

0,5 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

2 łyżeczki cukru wanilinowego
3-4 łodygi rabarbaru
4-5 czubatych łyżek cukru

olej/oliwa do smażenia
cukier puder do posypania


Rabarbar myjemy, obieramy dokładnie z łyka i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy obficie cukrem (ok 3 łyżek). 

Do dużej miski wsypujemy resztę składników i mikserem doprowadzamy do powstania jednolitej masy. Wodę radzę zostawić na sam koniec i dzięki niej kontrolować gęstość ciasta. Dodajemy do masy rabarbar, mieszamy i smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Wystarczy dosłownie po 30 sekund z każdej strony.
Nadmiar oleju odsączamy ręcznikiem papierowym.
Posypujmy cukrem pudrem i możemy działać ;).


Smacznego!




3 komentarze:

  1. One wygladaja jak racuchy mojej Mamy, ktore uwielbiam. W zeszla niedziele byly pancakes z truskawkami, w ta moze placuszki z rabarbarem!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tu dużo pisać...pyszności. Zawsze powtarzam że nasze owoce i prawie owoce nie są do końca doceniane. A tu proszę jakie smakołyki można wyczarować z zwykłego rabarbaru.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie brakowało mi pomysłów na rabarbar ;) pozdrawiam i polecam karkówkę z grilla i inne przysmaki z rusztu http://www.zgrilla.pl/karkowka-grillowana-z-serem-boczkiem-i-ananasem/

    OdpowiedzUsuń