piątek, 20 września 2013

Powidła z dyni i pomarańczy

Brzmi trochę nieprawdopodobnie, ale naprawdę są smaczne ;) zapraszam do spróbowania, szczególnie teraz gdy sezon w pełni!

Składniki: 
- 1 kg dojrzałej dyni
- 0,5 białego cukru
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki wody
- sok z limonki lub cytryny
- łyżeczka imbiru (opcjonalnie)

Dynię oczyszczamy z pestek i skóry, kroimy w kostkę. 

Pomarańczę musimy dokładnie wyparzyć i wyszorować, następnie skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Resztę pomarańczy obieramy z białej skórki, kroimy na kawałeczki. 

Go garnka wrzucamy dynie i cząstki pomarańczy, odlewamy wodą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy składniki się rozgotują i będą stanowiły w miarę jednolitą masę. Tak powstałą masę musimy przetrzeć przez sitko ( ja się przyznam, że zbyt leniwa byłam i po prostu zmiksowałam wszystko blenderem). 

Dodajmy wówczas cukier, sok z limonki i startą skórkę pomarańczową. Całość smażymy do momentu, aż uzyskamy gęstość jakiej oczekujemy. Gotowe powidła przekładamy do słoików i albo odwracamy je do góry nogami do ostygnięcia (prosty sposób, ale pamiętajmy, że nie zawsze skuteczny) albo pasteryzujemy 10-15 min.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz