wtorek, 8 października 2013

Kruche ciastka owsiane z sezamem

Długi czas po głowie chodziły mi domowe ciasteczka. Zdrowe i szybkie w przygotowaniu, a najważniejsze jest to, że nie mogą się nie udać ;) po prostu nie ma szans. Tutaj muszę się przyznać niestety do błędu i przestrzec przyszłych cukierników- nie rozkładajcie ciastek zbyt blisko siebie, bo urosną mniej więcej dwukrotnie. Moje ciasteczka wyrosły do tego stopnia, że cała blacha zlała się w jedno duże ciastko, pyszne i kruche, ale jedno ;)
Stąd ten dziwny kształt;)

Składniki:

- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody (może być proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2
szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki rodzynek

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki (najpierw bez płatków, sezamu i rodzynek)
Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łapkami najlepiej.
Z masy formujemy w kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut lub na funkcji góra-dół 180st. Ja zostawiam ciastka w stygnącym piekarniku.

Smacznego :)


 


4 komentarze:

  1. uwielbiam owsiane ciastka! z sezamem, mmm :) częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja smakowicie :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się nie gniewam. Wpadaj częściej ;) zapraszam na "herbatkę" oczywiście z wkładką;)

      Usuń
  3. Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu?
    i po mimo wszystko wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń