poniedziałek, 7 października 2013

Wytrawna konfitura z aronii

Powoli wracam do formy alkoholowej ;) Spróbujcie nietypowego słodkiego słoiczka!

 Składniki:
-1,5 kg owoców aronii
-0,5 kg cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżeczka przyprawy do piernika
-1 grejpfrut
-1 cytryna
-1/2 szklanki wódki

Aronie dokładnie myjemy, cytrusy obieramy ze skórki i dzielmy na cząstki. Wymieszane owoce wsypujemy do płaskiego naczynia żaroodopornego, posypujemy cukrem jednym i drugim oraz przyprawą. Wstawiamy do piekarnika na ok 3 h przy 150 st.  Nie mieszamy, po prostu czekamy, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowana masę mieszamy z wódką i przekładamy do słoików. Nie trzeba pasteryzować, jeżeli nie zamierzacie przechowywać słoików w piwnicy dla wnuków :)

Smacznego! 



 


1 komentarz: