piątek, 4 października 2013

Zawijasy bakłażanowe z twarogiem

Tym razem coś bardziej konkretnego, trochę jest przy tym roboty, ale efekt powala :) Specyficzny smak i aromat, naprawdę polecam!

Składniki:

- 40 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego, ale drobiowe też będzie pyszne)
- 10 dag twarogu
- 2 bakłażany
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka ziół dalmatyńskich
- sól/pieprz/cukier do smaku
- tarty żółty ser do posypania
- olej/oliwa do smażenia


Bakłażany dokładnie myjemy, osączamy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Aby pozbyć się troszkę goryczy można osolić plastry i zostawić na chwilę po czym opłukać i osuszyć, ręcznikiem papierowym.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy plastry bakłażana z obu stron. Na tej samej patelni podsmażamy mięso. Zdejmujemy.

Cebulkę drobno siekamy razem z czosnkiem podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone pomidory (bez skórki). Smażymy je na  początku na ostrym ogniu, aby szybko wodę puściły, następnie zmniejszamy ogień czekając aż nadmiar wody odparuje. Wówczas dodajemy zioła i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do mięsa dodajemy pokruszony twaróg i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na plastry bakłażana i zawijamy. Można sobie pomóc wykałaczką ;)

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, a na nim układamy naszego bakłażana. Całość posypujemy serem żółtym, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na około 20 min przy temperaturze 190 st.

Pycha!



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz