sobota, 21 grudnia 2013

Królik z grzybami w winie

Królika chciałam zrobić wielokrotnie i w końcu się udało. Chociaż to nie ja go poporcjowałam... nie bardzo byłam w stanie. Mój mąż jest odważniejszy.

Zapraszam na królika, może znajdzie się u was na świątecznym stole?

Składniki:
- Comber i udka z 1 królika
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 pomidory
- 25 dag prawdziwków 

- 10 dag wędzonego boczku
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina

- sól/pieprz do smaku
- łyżeczka tymianek
-
łyżeczka rozmaryn
-
łyżeczka jałowiec
- siekana natka pietruszki


Cebulę kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami i olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na 24 h do lodówki.
Wyjmujemy mięso, posypujemy solą i pieprzem oraz mąką. 

Na głębokiej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy mięso z przyprawami, dolewamy wino oraz pomidory bez skórki. Przykrywamy patelnie i dusimy 20 minut. W tym czasie oczyścić, pokroić grzyby, które następnie dodajemy do królika i dusimy razem do miękkości mięsa (ok. 20 min dodatkowo).

Najlepsze z ziemniaczkami :) Smacznego!



1 komentarz:

  1. Już po Świętach, trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń