poniedziałek, 16 grudnia 2013

Piernik z makiem

Kolejna odsłona piernikowania. Wiecie co jest najgorsze w tym całym blogowaniu? To , że zanim święta się zaczną ja już dosyć pierników będę miała ;)


Składniki:

- 50 dag mąki
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczki przyprawy korzennej
- szklanka miodu
- szklanka cukru
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 20 dag bakalii
- biała polewa + mak i bakalie do dekoracji

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy mak i mieszamy.
W garnku podgrzewamy miód z połową cukru, przyprawą korzenna, mlekiem, czekoladą i masłem.

Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy do środka utarte żółtka z resztą cukru. Następnie dodajemy partiami mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając/miksując. Na tak przygotowaną masę wykładamy ubite na pianę białko oraz bakalie. Dokładnie całość mieszamy łyżką. 

Formę do ciasta jak zwykle smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Napełniamy do 2/3 wysokości formy i wkładamy do piekarnika na 50 min przy temperaturze 180 st. Wystudzić w piekarniku , a następnie udekorować polewą i bakaliami. 

Pycha!




2 komentarze:

  1. Super wersja. Dzisiaj robiłam również piernik tylko że zwykły :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń