wtorek, 3 grudnia 2013

Piernik z wkładką

Najlepszy;) i za każdym razem wychodzi, powiem więcej nawet jak nie wychodzi to smakuje świetnie. 
Robię go w wariacji z alkoholem i bez. A wy który wolicie ;)?


Składniki:

- 125 g masła
- 250 g białego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 małe kieliszki nalewki śliwkowej lub konfitura śliwkowa
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej 

- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżeczki kawy
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej


Przepis dla większej formy keksowej.

W większym garnku roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy miód, nalewkę ( ja używam tej - Nalewka śliwkowa na ciemnym rumie ), przyprawy i po chwili zdejmujemy z palnika. Mieszamy dokładnie. 

Do masy dodajemy sodę, mleko i jajka, a następnie powoli wsypujemy mąkę mieszając całość, tak aby nie powstawały nam grudki.

Wcześniej przygotowaną formę (wysmarowana masłem i obsypana mąką) wypełniamy masą i wkładamy do piekarnika na 50 min przy temperaturze 175 st. Sprawdzamy ciasto patyczkiem jak się nie klei to zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. 

Można dodać polewę czekoladową i np wysypać pokruszonymi orzechami laskowymi. Ja uwielbiam ten piernik z powidłami śliwkowymi.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz