wtorek, 17 grudnia 2013

Ryba po grecku

Ryba po grecku wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z Grecją :P za to bardzo często pojawia się na polskich stołach np. na wigilii. Zatem zapraszam do stołu! 

Ja robię wersję bardziej kanapkową i przede wszystkim najlepiej smakującą na zimno.

Składniki:

- 1 kg filetów kilka ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola)
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
mały seler
- 4 cebule
- większy słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- sól/pieprz do smaku

- 2 ziarenka ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- cukier
- natka pietruszki do dekoracji


Warzywa myjemy,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy rozmrożoną rybę. smażymy chwilkę. Po czym dorzucamy warzywa i przyprawy dusimy do miękkości. Rybka powinna się rozpaść. Wówczas mamy możliwość wymieszania składników. W razie potrzeby podlewamy wodą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz