niedziela, 1 grudnia 2013

Wino pigwowe

Pierwszy post z cyklu win domowej roboty. 
Wina, niestety są bardziej wymagające niż nalewki, zarówno pod względem ilości miejsca i czasu,
ale... jaki efekt:) takiego wina nigdzie nie skosztujesz.

Składniki:

- 3kg owoców pigwy
- 2kg cukru
- ok. 4 litrów wody
- matka drożdzowa

Dojrzałe owoce myjemy i kroimy na drobne kawałki. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak, aby je dokładnie pokrywała. Gotujemy  utrzymując wrzenie przez 5 min, studzimy. Przez gazę lub pieluchę tetrową  odciskamy sok, dodajemy  syrop z cukru i matkę drożdzową, a następnie przelewamy do 5 litrowej butli. Jeśli moszczu jest mniej, musimy uzupełnić płyn przegotowaną wodą. Dobrze mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do sfermentwania.

Sklarowane wino przelewamy do czystych butelek.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz