piątek, 13 grudnia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna rozgrzewająca zupa. I ten kolor :) ! rozwiewa chandrę dzisiejszego dnia.

Muszę się poskarżyć... moja drugie pół pyta: co dzisiaj na obiad? ja: zupa z soczewicy, on: ok, ale ja się pytam co na obiad.... Nie mogę przeżyć, że są osoby, które nie uznają zupy za danie obiadowe! Taką zupą naprawdę da się najeść, a nie tylko te kotlety i kotlety! ;)

Składniki:

-35 dag  czerwonej soczewicy
-2 duże cebule
-puszka pomidorów lub 2 łyżki koncentratu
-2,5 litra bulionu warzywnego
-3 ząbki czosnku
- po łyżeczce tymianku/oregano/bazylii-sól/pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny do smaku

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i wrzucamy na dno garnka z łyżka oliwy. Smażymy aż cebula zrobi się szklista. Dolewamy bulion, wrzucamy soczewicę, koncentrat i przyprawy.  Gotujemy całość ok 30 min. Następnie wszystko miksujemy, możemy dodać troszkę śmietanki a całość udekorować grzankami.

Smacznego!








3 komentarze:

  1. Naprawdę świetny pomysł na obiad, muszę wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie !!! Ten kolor !!!! :D Zapraszam do Akcji Tecza Smaków 3 :) KONIECZNIE http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej nie jadłam, ale prezentuje się wybornie:)))

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń