wtorek, 24 czerwca 2014

Domowy ajerkoniak

Idealny od święta i na co dzień ;)

Składniki:
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 500ml śmietanki kremówki lub mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 1 szklanka wódki lub spirytusu
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysta masę.

W tym czasie zagotowujemy śmietankę z cukrem wanilinowym, następnie studzimy i dolewamy powoli do żółtek aż uzyskamy jednolitą masę.

Na końcu dodajemy spirytus. Dolewamy po parę kropli, uważając aby się nie zważył.

Jeżeli chcemy aby był gęstszy możemy dodać więcej śmietanki, jeżeli rzadszy więcej alkoholu, lub małą ilość wody.

Gotowy likier przelewamy do karafki/butelki o odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Tak przygotowany trunek należy spożyć w rozsądnej odległości czasowej i trzymać go w lodówce ;)
Na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Mmm pychota :)
    Muszę zrobić taki domowy :)

    Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję za zaproszenie , zajrzę na pewno :)

      Usuń
  2. We wtorek zrobiony, dziś degustacja. Przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat coś dla mnie na rozluźnienie po męczącym dniu ;)

    OdpowiedzUsuń