wtorek, 10 czerwca 2014

Wiśniówka


Tym razem wrzucam przepis na najprostszą a zarazem jedną z najlepszych nalewek z owoców sezonowych!

Przed sezonem, aby każdy mógł się przygotować ;)

Serdecznie zapraszam!

Składniki:
  • 2,5 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • 1l spirytusu
  • 1l czystej wódki

Dojrzałe i ładne (pamiętajmy o tym) wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Możemy je wydrylować - acz nie koniecznie. Gdy wrzucimy wiśnie z pestkami, wiśniówka będzie bardziej gorzka - po prostu będzie trącić pestką. Osobiście za tym nie przepadam, ale to rzecz gustu.

Owoce wrzucamy do słoja warstwami i zasypujemy cukrem. Zakręcamy słoik i czekamy aż wiśnie puszczą sok, ok 3 dni. W między czasie możemy potrząsnąć słoikiem, lub po prostu zamieszać ;)

Po tym czasie rozdzielamy wiśnie od soku. Sok zagotowujemy i studzimy, dodajmy do spirytusu. Odstawiamy w słoiku. Wiśnie zalewamy wódką i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na ok 2 tygodnie. Po tym czasie, mieszamy obydwa płyny - już bez wiśni. Zlewamy do wyparzonych butelek i odkładamy na co najmniej 3 miesiące :)

Na zdrowie;)!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz